Rijkswaterstaat

RWS laat nieuwe schepen bouwen die voor veel werkzaamheden ingezet kunnen worden, maar in hoofdzaak voor de vaarwegmarkering zullen worden gebruikt. De Merwestroom is de eerste van die serie en nog niet helemaal afgebouwd, maar wij waren al aan boord ons op de hoogte te stellen van de nieuwste technische ontwikkelingen. Een schroef en een roer zit er niet achter. Het schip word aangedreven door 3 trusters. Voor 2 en achter 1. dat zijn schroeven die onder het schip 360 kunnen draaien en die zorgen voor de aandrijving en besturing. Er kunnen 12 man op slapen. Die trusters worden elektrisch aangedreven en motoren zorgen voor stroom naar de accu’s. Alleen op die accu’s kan het schip al 12 uren varen. Verder een hypermoderne stuurstand aan de voor en achterzijde van de brug. Het achteruitvaren kan gemakkelijk.